Ολοκληρώνεται το έργο της υποθεμελίωσης του ιστορικού μουσουλμανικού τεμένους της Μυτιλήνης «Βαλιδέ τζαμί» στην Επάνω Σκάλα της πόλης, στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του μνημείου που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Το υπό αναστήλωση μνημείο που θα στεγάσει το μουσείο νεότερης ιστορίας της Λέσβου είναι το παλαιότερο οθωμανικό τέμενος στην πόλη. Στη σημερινή του μορφή χτίστηκε μετά το μεγάλο σεισμό του 1867 η ύπαρξη του όμως, χρονολογείται από το 1615 όπως μαρτυρά εντοιχισμένη στο κτήριο επιγραφή. Είναι λιθόκτιστο, μονώροφο με δίρριχτη στέγη, με μαρμάρινη σκάλα που οδηγούσε στο λιθόστρωτο προαύλιο, στο κέντρο του οποίου ήταν τοποθετημένο πολύπλευρο σιντριβάνι από λευκό μάρμαρο και διακοσμημένο με εγχάρακτα αραβουργήματα. Το σιντριβάνι αυτό βρίσκεται σήμερα στην αυλή του παλιού αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης και σχεδιάζεται μετά την ολοκλήρωση να επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση στον περιβάλλοντα χώρο του τεμένους. Κατά τις εργασίες θα αναστηλωθεί και ο μιναρές του μνημείου στο ύψος που αυτός έχει σωθεί.
Ας σημειωθεί ότι το μνημείο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το 1981 αλλά ουδέποτε παρά τα σχετικά αιτήματα φορέων αλλά και τις προσπάθειες που ξεκινούσαν αλλά ουδέποτε ολοκληρώνονταν, αναστηλώθηκε.
Το Βαλιδέ τζαμί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτό, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φιλοξενήσει παλίμψηστα της οθωμανικής περιόδου από ολόκληρο το νησί. Σχεδιάζεται να προβάλει στιγμές από τη καθημερινή συνύπαρξη ανάμεσα στους ετερογενείς, εθνοτικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά πληθυσμούς που κατοικούσαν στο νησί και θα αναδείξει συγχρόνως μια ιστορική περίοδο της νήσου, έως σήμερα άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Το μνημείο είχε επισκεφθεί κατά το ταξίδι της στη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούνιο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Η Ελλάδα διδάσκει σεβασμό στον πολιτισμό. Και τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου είναι μνημεία για τα οποία η Ελλάδα έχει την ευθύνη της προστασίας τους» είχε πει τότε. Και συνέχισε: «Έχουμε την ευθύνη του συνόλου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και σε αυτό το σύνολο ανήκουν όλα τα μνημεία όλων των περιόδων. Η Ελλάδα έχει ξοδέψει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των μνημείων της οθωμανικής περιόδου. Είναι μνημεία μιας δύσκολης για τον Ελληνισμό, περιόδου αλλά επαναλαμβάνω η Ελλάδα διδάσκοντας πολιτισμό, προστατεύει όλα τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ